Η μεγάλη λεηλασία των συντάξεων
Του Ηλία Γεωργάκη
ΠΩΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΤΗΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δραματικές μειώσεις στις νέες κύριες συντάξεις, στις επικουρικές , στο εφάπαξ, στο ΕΚΑΣ ,στα μερίσματα ,στις συντάξεις χηρείας- μαζί με αλματώδη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους- που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου(4387/2016).Οι 7 στους 10 εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας βλέπουν μειώσεις στις αποδοχές τους. Τονίζεται ότι από 20% έως και άνω του 50% μειώθηκαν οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων μέσα από 13 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές-περικοπές που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 6 χρόνια.
Στις περικοπές αυτές της σημερινής κυβέρνησης προστίθονται και νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές ως εξής:
-- Εισφορά 7% μισθωτών -εργοδοτών από 1.6.2016.
- Εισφορά 7% των αυτοαπασχολούμενων από 1.6.2016.
- Εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών και επιστημόνων από 1.1.2017.
- Εισφορά 14% επί του εισοδήματος των αγροτών από 1.1.2017.
- Εισφορά 6,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
- Εισφορά 7,1% επί των αποδοχών των μισθωτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Εκτός από τις άγριες περικοπές στις συντάξεις και στα επιδόματα, αν ληφθούν υπόψη οι νέοι φόροι, οι νέοι έμμεσοι φόροι και τα νέα μέτρα που θα έρθουν το φθινόπωρο, γίνεται αντιληπτό ότι ολοκληρώνεται η φτωχοποίηση της κοινωνίας.
Τονίζεται ότι οι νέες ανατροπές στις συντάξεις και στις εισφορές ,προστίθονται σε όσα η σημερινή κυβέρνηση προώθησε μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, δηλαδή: μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486 ευρω στα 392 ευρω ( και, ειδικά στους συνταξιούχους κάτω από τα 67, στα 150 - 338 ευρω ), αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων 2% στις κύριες συντάξεις και 6% στις επικουρικές, ουσιαστική κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ΄ έτος για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα, αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια σε βάρος κατοχυρωμένων και θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
1.ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ:Το πρώτο μαχαίρι στις επικουρικές έρχεται στις 2 Αυγούστου (αναδρομικά από τον Ιούνιο), σε ποσοστά από 4% έως και 44%.Εκτιμάται ότι 370.000 συνταξιούχοι θα θιγούν. Στις 2 Αυγούστου μειωμένες επικουρικές θα λάβει η πρώτη «φουρνιά» συνταξιούχων, ενώ το σύνολο των συνταξιούχων που θα υποστούν περικοπές θα φανεί με τις συντάξεις στις 2 Σεπτεμβρίου.Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρουγκαλος υποστηρίζει οτι
στις περισσότερες επικουρικές δεν θα υπάρξει μείωση, και σε μερικές περιπτώσεις θα υπάρξει αύξηση, ενώ οι μειώσεις που θα γίνουν, αφορούν το 10% των συνταξιούχων ή το 20% των συντάξεων. Οι περικοπές θα αφορούν όσους εισπράττουν συνολικά (κύρια και επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ μηνιαίως(μικτά).Οι περικοπές θα γίνουν μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ` έτος. Συνεπώς το «μαχαίρι» θα πέσει κυρίως στις συντάξεις που στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.
2.ΕΚΑΣ:Από 1-6-2016 και για πάντα το ΕΚΑΣ καταργήθηκε για 145.000 χαμηλοσυνταξιούχους, αριθμός που υπερβαίνει ακόμη και στόχο που είχε συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και τους δανειστές στο 3ο Μνημόνιο, ότι το 2016 το ΕΚΑΣ θα κοβόταν από το 20% των λιγότερο φτωχών συνταξιούχων. Ο μεγαλύτερος κόφτης ήταν αυτός που μπήκε με το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος, καθώς «κατάργησε» το ΕΚΑΣ και από τα δύο μέλη των ζευγαριών χαμηλοσυνταξιούχων, εφόσον είχαν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα πάνω από 11.000 ευρώ, ενώ μέχρι τώρα το εισοδηματικό όριο γι` αυτά ήταν 15.380,90 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για ένα ζευγάρι με μηνιαία σύνταξη για το κάθε μέλος του 460 ευρώ, που το καθένα έπαιρνε ΕΚΑΣ, τώρα και οι δύο σταματούν να το εισπράττουν.
Τονίζεται ότι το ΕΚΑΣ χορηγήθηκε τον Ιούλιο μόνο σε 231.279 χαμηλοσυνταξιούχους, που πληρούν τα νέα αυστηροποιημένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ τον προηγούμενο μήνα το είχαν πάρει 376.230 συνταξιούχοι. Για 144.951 συνταξιούχους το ΕΚΑΣ παύει οριστικά να καταβάλλεται. Η απώλεια για τον καθένα δικαιούχο χαμηλοσυνταξιούχο είναι από 30 ως 230 ευρώ το μήνα. Από τους 231.279, που θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν, περίπου 20.000 θα παίρνουν λιγότερα, δηλαδή, αντί για 230 ευρώ που έπαιρναν μέχρι τον προηγούμενο μήνα, θα λαμβάνουν 175 ή 115 ή 57,5 ευρώ.Από την περικοπή αυτή εξοικονομούνται πάνω από 330 εκατ. ευρώ το 2016, δηλαδή πολύ περισσότερα από την αρχική μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για 220 εκατ. ευρώ.
3.ΕΦΑΠΑΞ: Eως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των `κουρεμένων` εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.Ειδικότερα τα πρώτα 1.500 ψαλιδισμένα εφάπαξ, από τα 62.000 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, θα πιστωθούν σε λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι περιμένουν στην ουρά εδώ και τρία χρόνια.. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, που θα εφαρμοστεί για όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013, απαιτεί νέα υποβολή δικαιολογητικών, επειδή λόγω της τριετούς καθυστέρησης πρέπει να αναζητηθεί η νέα 5ετία που θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού της παροχής. Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι όλα τα εκκρεμή εφάπαξ θα έχουν χορηγηθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017.
Ως γνωστόν τα νέα εφάπαξ θα είναι ΄κουρεμένα` επιπλέον των μνημονιακών περικοπών (38,14% στους παλαιούς).Σε ορισμένους κλάδους οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες, π.χ. στους δημοτικούς υπαλλήλους εκτιμάται πως ξεπερνούν το 50%.Οι περικοπές θα είναι λίγο μικρότερες (από 15,64% έως 16,30%) για όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης -ΠΕ, συγκριτικά με όσους δικαιούχους είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - ΔΕ (από 16,49% έως 17,25%), αλλά και όσους είναι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης - ΥΕ (από 17,39% έως 18,26%). Αθροιστικά, εάν προστεθεί η περικοπή που συντελέστηκε το 2012, με εκείνη που θα προκύψει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, διαπιστώνεται ότι οι μειώσεις στα εφάπαξ κυμαίνονται, στα χρόνια της κρίσης από 53,78%, μέχρι 56,4%.Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τους 34.000 δημοσίους υπαλλήλους που περιμένουν στην ουρά για εφάπαξ, μεγάλοι χαμένοι είναι οι υποχρεωτικής εκπαίδευσης που έφυγαν μετά την 1/9/2013 με 25ετία, ενώ πολλά χάνουν και όσοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης έφυγαν με 30ετία ή 35ετία.Οι απώλειες αυτές αφορούν τον χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2013. Υπολογίζεται πως από τον Σεπτέμβρη μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2013 έφυγαν 5.500 δημόσιοι υπάλληλοι, τα εφάπαξ των οποίων θα έχουν συγκεκριμένη περικοπή.
4.ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ:Σε δύο δόσεις, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο, θα ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των οριστικών ποσών που αντιστοιχούν στο νέο μειωμένο μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων(ΜΤΠΥ).Έτσι, οι δικαιούχοι θα λάβουν το πραγματικό ποσό του μερίσματος στο τέλος του 2016, καθώς τον Ιούλιο οι μειώσεις έγιναν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αντιλογισμού των ποσών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους μερισματούχους, οι οποίοι ούτως ή άλλως θα δουν τα μερίσματά τους μειωμένα ακόμη και έως 63%.Συγκεκριμένα, εντός του Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο αντιλογισμός των ποσών που αντιστοιχούν στο μέρισμα του ΜΤΠΥ, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού που προβλέπεται στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.Από το μέρισμα θα έχουν αφαιρεθεί οι μειώσεις των προηγούμενων νόμων, βάσει των οποίων καταβλήθηκε το μέρισμα για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, ενώ θα έχουν υπολογιστεί και τααναδρομικά ποσά περικοπών, αφού ο νέος νόμος που οδηγεί σε μικρότερα ποσά, ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016.Μάλιστα, καθώς την 1η Ιουλίου που καταβλήθηκε η τελευταία 3μηνη πλέον δόση των μερισμάτων, το ΜΤΠΥ δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες επανυπολογισμού, στις επόμενες δύο δόσεις θα συμψηφιστούν και τα ποσά που παρακρατήθηκαν επιπλέον σε χιλιάδες μερισματούχους.Τα νέα ποσά, όπως προκύπτουν μετά τους συμψηφισμούς, θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, στις 30 Σεπτεμβρίου και τις 30 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις και σε αύξηση του ποσού σε σχέση με αυτό που καταβλήθηκε την 1η Ιουλίου.
5. ΧΗΡΕΙΑΣ:Αυστηρότερες προϋποθέσεις ισχύουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου 2016. Συγκεκριμένα τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Οι χήρες/χήροι άνω των 55 θα παίρνουν δια βίου τη σύνταξη. Εφόσον είναι 52 θα την παίρνουν για τρία χρόνια, θα τη χάνουν και μετά θα επαναχορηγείται στα 67. Αν είναι κάτω από 52 θα την εισπράττουν για τρία χρόνια (με επιπλέον διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση ανεργίας) εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών) . Ειδικές προϋποθέσεις ισχύουν για τις συντάξεις χηρείας των διαζευγμένων.Επίσης περιορίζεται το ποσοστό του επιζώντος συζύγου επί της σύνταξης γήρατος του θανόντος εφόσον αυτό πλέον συναρτάται από τη διάρκεια του γάμου (μεγαλύτερη των 5 ετών) και τη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων. Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και της συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου, υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, μείωση που καθορίζεται σε:
-1% για τα έτη από το 10ο και το 20ό έτος.
-2% για τα έτη από το 21ο έως το 25ο έτος.
-3% για τα έτη από το 26ο έως το 30ό έτος.
-4% για τα έτη από το 31ο έως το 35ο έτος.
-5% για τα έτη από το 36ο και άνω.
Σημειώνεται τέλος ότι οσοι καταθέσουν στο αίτηση συνταξιοδότησης(σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) από 13 Μάιου 2016 εντάσσονται στο νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.Η μείωση έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις(για όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016) επέρχεται λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης( αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση), 60% που προβλεπόταν στους νόμους Λοβέρδου και 70% στον προηγούμενο Νόμο Ρέπα. Επίσης, λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό βίο, αντί των 5 καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.
03:47:06
2016-07-25