Απαγορευτική η εξαγορά πλασματικών ετών για ταχύτερη συνταξιοδότηση-Πως θα καταβληθούν τα εφάπαξ
Του Ηλία Γεωργάκη
ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ
Έως και πέντε φορές ακριβότερα καλούνται να πληρώσουν για να εξαγοράσουν τα πλασματικά έτη οι ασφαλισμένοι προκειμένου να κλειδώσουν ταχύτερα το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.
Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου το κόστος των πλασματικών ετών από 167,8 ευρώ που ήταν για κάθε μήνα γίνεται ακριβότερο για τους περισσότερους, καθώς καθορίζεται στο 20% των αποδοχών ή του ασφαλιστέου εισοδήματος, εφόσον πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς) και αγρότες.Ετσι καθίσταται σχεδόν απαγορευτική η έξοδος πριν από τα 67 έτη ή πριν τα 62 με συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης από πλασματικά έτη .
Όσοι είχαν υποβάλει αίτηση πριν από τις 13/5/2016(δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου) θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις δόσεις για τους μήνες που αναγνώρισαν με τις παλιές τιμές δηλαδή με 167,8 ευρώ το μήνα.Όσοι είχαν κάνει αίτηση πριν το νόμο και υποβάλουν εκ νέου αίτημα για να καλύψουν και άλλα πλασματικά έτη μετά το νόμο θα βρεθούν να πληρώνουν 167,8 ευρώ το μήνα για τους μήνες που αναγνωρίζουν με αίτηση πριν από τις 13/5/2016 και 20% επί του μισθού για τους συμπληρωματικούς χρόνους που αναγνωρίζουν με αίτηση μετά τις 13/5/2016.
Mαλιστα ενώ για την εφάπαξ πληρωμή των πλασματικών ετών που αναγνωρίζονται προβλέπεται έκπτωση της τάξης του 15% τώρα οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη μείωση της έκπτωσης αυτής.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι ασφαλισμένοι στο δημόσιο μπορούν να αναγνωρίσουν έως και δώδεκα πλασματικά έτη, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μέχρι επτά χρόνια με στόχο να «κλειδώσουν» ταχύτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να συνταξιοδοτηθούν.
Σημειώνεται ότι οι χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν ή να αναγνωρισθούν, είναι:
- Επιδότηση λόγω ασθένειας (300 μέρες).
- (Επιδότηση ανεργίας (300 μέρες).
- Χρόνος σπουδών σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου και σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν αναγνωρισθεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας και μόνο εφόσον αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα. Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο της αποφοίτησης.
- Χρόνος ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου. Ως χρόνος ανεργίας - πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ - θεωρείται κάθε κενό χρονικό διάστημα, μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, για το οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση.
- Χρόνος απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους λόγω κύησης και λοχείας. Η αναγνώριση του χρόνου αυτού δεν υπολογίζεται για την προσαύξηση της σύνταξης αλλά μονάχα για την θεμελίωση του δικαιώματος. Για αυτό τον λόγο δεν καταβάλλονται εισφορές σε αυτήν την περίπτωση.
- Χρόνος απεργίας.
- Πλασματικός χρόνος για κάθε παιδί (1 έτος για το πρώτο παιδί, 2 για το δεύτερο και συνολικά 3 έτη, και 5 συνολικά έτη για τρίτεκνη μητέρα). Σημειώνεται ότι ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται γα τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, όπως και για τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου των μητέρων ανήλικων τέκνων αλλά και για τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης των 15 ετών.
- Χρόνος μαθητείας, έως ένα έτος.
- Για τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ), η αναγνώριση του χρόνου αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού, και έως πέντε χρόνια, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές. Ως προς την προσμέτρηση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας και των ημερών επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας, επισημαίνεται ότι αυτές λαμβάνονται υπόψη αποκλειστικά για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης, άρα δεν απαιτείται η καταβολή οποιουδήποτε ποσού εκ μέρους του ασφαλισμένου.
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ
Με κάθυστέρηση 3 ετών καταβάλλονται τα ``ψαλιδισμένα`` εφάπαξ. Τα τελευταία 1.300 εφάπαξ που αφορούν συνταξιοδοτήσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2013 από το δημόσιο, θα εκδοθούν εντός του Οκτωβρίου.Παράλληλα εντος του Σεπτεμβρίου 2016 θα πληρωθούν άλλα 1.700 εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων τα οποία θα προστεθούν στα 1.521 που καταβλήθηκαν τον Ιούλιο και στα 1.526 του Αυγούστου. Για το 2017 ο σχεδιασμός προβλεπει την καταβολή αλλων 28.300 εφαπαξ.
Ως γνωστόν τα νέα εφάπαξ είναι ΄κουρεμένα` μεσοσταθμικά από 15-20% επιπλέον των μνημονιακών περικοπών (38,14% στους παλαιούς).Σε ορισμένους κλάδους οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες, π.χ. στους δημοτικούς υπαλλήλους εκτιμάται πως ξεπερνούν το 50%.Οι περικοπές είναι λίγο μικρότερες (από 15,64% έως 16,30%) για όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης -ΠΕ, συγκριτικά με όσους δικαιούχους είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - ΔΕ (από 16,49% έως 17,25%), αλλά και όσους είναι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης - ΥΕ (από 17,39% έως 18,26%). Αθροιστικά, εάν προστεθεί η περικοπή που συντελέστηκε το 2012, με εκείνη που θα προκύψει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, διαπιστώνεται ότι οι μειώσεις στα εφάπαξ κυμαίνονται, στα χρόνια της κρίσης από 53,78%, μέχρι 56,4%.Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με πρόσφατη απόφασή του, που αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για πολλές υποθέσεις συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, έκρινε σύννομες τις περικοπές στο εφάπαξ που πραγματοποιήθηκαν κατ` εφαρμογή των μνημονιακών νόμων 4024/2011 και 4093/2012. Τα εφαπαξ των δημοτιων υπαλληλων βρίσκονται σε αναμονή .Παράλληλα εχουν καταβληθεί έως τώρα 287 εφάπαξ του ΙΚΑ και 1.200 του ΤΑΥΤΕΚΩ .
Στο μεταξυ νέες οριζόντιες περικοπές 6% σε κύριες συντάξεις, κατά κύριο λόγο συντάξεις χηρείας, τον Οκτώβριο προανήγγειλε χτες ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που όπως είπε ήρθε «κρυφά» λόγω καλοκαιρινής ραστώνης, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, και «η κυβέρνηση τη φυλάει για μετά τη ΔΕΘ». Και αυτό γιατί, όπως σημείωσε ήταν να γίνει τώρα αλλά για να μην γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο διπλή απώλεια λόγω και των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις αλλά και για να προηγηθεί η ΔΕΘ θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο.Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση οι μειώσεις αυτές θα είναι της τάξης των 530 ευρώ σε ετήσια βάση και θα αφορούν 265.000 συνταξιούχους. Συνολικά προσδιορίζει περικοπές ύψους 140 εκατ. ευρώ.Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ψέμα τις αναφορές του Γ. Βρούτση και τόνισε ότι «καμιά παλαιά κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί». Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε και μέσω Twitter ότι δεν θα υπάρξει «καμιά μείωση ούτε νέων συντάξεων» και διευκρίνισε πως «οι νέες συντάξεις χηρείας δίνονται με νέες προϋποθέσεις».
14:46:38
2016-09-05