lefkada-news

Έπεσαν οι υπογραφές για τα πετρέλαια σε δύο περιοχές του Ιονίου-Παρών o Θ.Γαλιατσάτος

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές του Ιονίου

Πρώτη εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων σε υδρογονάνθρακες εντός των επόμενων 2-4 ετών – Ισχυροί όμιλοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα


Σε διάστημα δύο έως τεσσάρων ετών θα έχουμε μία πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η οποία θα έχει εξαιρετικά πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές του Ιονίου πελάγους.

Οι περιοχές που παραχωρήθηκαν για έρευνα και εκμετάλλευση

Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, η οποία παραχωρήθηκε στα Ελληνικά Πετρέλαια και την θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» που παραχωρείται στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την Ισπανική Repsol.

Ο κ. Σταθάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει ενσωματώσει το σύνολο της περιβαλοντικής νομοθεσίας που ισχύει στην Ευρώπη και η οποία είναι η αυστηρότερη διεθνώς. Τόνισε ακόμη ότι με τη σημερινή υπογραφή αλλά και με τις αντίστοιχες συμβάσεις για την θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

 

starthakis_ypografes



Κομβικό το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας

Ο υπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι οι εξελίξεις στον τομέα αποτελούν μέρος των εξελίξεων που αφορούν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου η οποία μπαίνει στο χάρτη των υδρογονανθράκων με δυνατότητες που διαμορφώνουν ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή.

«Τα Ελληνικά Πετρέλαια συμμετέχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων σε 7 περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την Κρήτη θα αυξηθούν σε 9. Καταφέραμε να δείξουν έμπρακτα ενδιαφέρον για τη χώρα εταιρείες όπως η Exxon Mobil, η Total και η Edison», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ευστάθιος Τσοτσορός, ο οποίος αναφέρθηκε ξεχωριστά και στην συνεργασία με την Repsol για την περιοχή του Ιονίου. Διαβεβαίωσε δε ότι ο όμιλος με συνεργασίες τόσο με ελληνικές όσο και με ξένες εταιρείες έχει αναδείξει σε προτεραιότητα τα ζητήματα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Ιωάννης Μπασιάς επεσήμανε ότι η χώρα πρέπει να εξερευνήσει και να εκμεταλλευθεί τις εγχώριες ενεργειακές πηγές ενώ ανήγγειλε ότι τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν έρευνες σε χερσαίες λεκάνης όπως είναι τα Γρεβενά και η Θράκη.

Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των Ελληνικών Πετρελαίων Γιώργος Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας η οποία όπως είπε είναι μία καινούργια πετρελαιοπιθανή περιοχή που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Στόχος οι καλές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες

Από την πλευρά του ο διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της Repsol, Mikel Erquiaga σημείωσε ότι το σημερινό είναι το τρίτο συμβόλαιο που υπογράφει η εταιρεία στη χώρα μας ύστερα από μία μεγάλη διαδρομή που ξεκίνησε το 2015.

Επανέλαβε τη δέσμευση του ομίλου για έρευνες στην Ελλάδα ενώ χαρακτήρισε ως κλειδιά της επιτυχίας τις σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, το σεβασμό του περιβάλλοντος, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το συμβόλαιο, την επιλογή σωστών τοπικών συνεργατών όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και την καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου. (Από protothema.gr)

Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες

 

pic-perifereiarchis-ypografes




Στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων παρευρέθηκε  ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Greenpeace:κ.Σταθάκη το κλίμα στον λαιμό σου

 

79f98e07-stathiascon0021_web-1024x682s



Την ίδια ώρα, ακτιβιστές της Greenpeace, μέλη των Οικολόγων Πρασίνων, και περιβαλλοντικών οργανώσεων διαμαρτύρονται έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό  Κόλπο.
H Greenpeace σε ανάρτηση της στην ιστοσελίδα της αναφέρει:

Η κυβέρνηση, απόλυτα συνεπής με το εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που εκπόνησε και το οποίο παραδίδει τη χώρα στο έλεος της κλιματικής καταστροφής (συμβατό με σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 3,5°C[1]), προχωράει με υπογραφές για ακόμα περισσότερες εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Ακτιβιστές μας διαμαρτύρονται έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την ημέρα των υπογραφών με ΕΛΠΕ και Repsol για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό Κόλπο © Stathias Konstantinos / Greenpeace

Η πρόσφατη δραματική έκκληση της επιστήμης για γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα τα επόμενα 25 περίπου χρόνια[2] οδηγεί όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους[3] για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Δεν ισχύει αυτό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει μαζικής κλίμακας εξορύξεις κατ’ επιταγή των ίδιων των πετρελαϊκών εταιρειών.

Μετά την Ήπειρο, τον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τις θάλασσες νοτιοδυτικά της Κρήτης, άλλη μία περιοχή της χώρας μας παραδίδεται σε πετρελαϊκές εταιρείες – ανάμεσά τους εταιρείες με το χειρότερο ιστορικό σε ατυχήματα, όπως η Repsol  – για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Σήμερα σειρά είχαν άλλες δύο περιοχές του Ιονίου, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου, μίας από τις ομορφότερες και πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα περιοχές της χώρας[4], για την οποία μόλις το φθινόπωρο εκδόθηκε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της![5] Η προοπτική εξορύξεων στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος) απειλεί ευθέως το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα και εναντιώνεται στο πνεύμα του σχετικού ΠΔ.

«Αποτελεί πρόκληση το γεγονός αλλά και η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση έχει παραδώσει άνευ όρων τη μισή χώρα σε πετρελαϊκές, υιοθετώντας μάλιστα το ψευδές αφήγημά τους περί αναπτυξιακών οφελών από τις εξορύξεις», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Θέτουμε σε κίνδυνο τον τουρισμό και τον φυσικό πλούτο της χώρας για έναν ενεργειακό πόρο χωρίς μέλλον που θα πρέπει σύντομα να αφήσουμε πίσω μας».

4 αλήθειες που προσπαθεί να κρύψει η ελληνική κυβέρνηση:

    Προκειμένου να συγκρατηθεί η πλανητική θερμοκρασία στον 1,5°C και να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα πριν τα μέσα του αιώνα.[6]
    Το παραπάνω είναι τεχνικά εφικτό, ενώ τα αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη σημαντικά μεγαλύτερα από το σημερινό σύστημα το οποίο βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα.[7]
    Πολλές από τις σημερινές επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες είναι εξαιρετικά επισφαλείς και οικονομικά (κίνδυνος αχρηστευμένων κεφαλαίων – stranded assets) ακριβώς επειδή η παγκόσμια οικονομία θα μειώσει ραγδαία τη χρήση τους τα επόμενα χρόνια.[8]
    Ακόμα και χωρίς την περίπτωση ατυχήματος, η επιχειρησιακή ρύπανση από βιομηχανικής κλίμακας εξορύξεις θα υποβαθμίσει σημαντικά τον φυσικό πλούτο και τον τουρισμό της χώρας.[9]

«Η ελληνική κοινωνία οφείλει να αντισταθεί σε αυτόν τον παραλογισμό και να ακολουθήσει το παράδειγμα των τοπικών πρωτοβουλιών σε Ήπειρο, Ιωάννινα, Κρήτη που ήδη πρωτοστατούν στον αγώνα για κλιματική δικαιοσύνη. Σύμμαχός μας το παγκόσμιο κλιματικό κίνημα, το οποίο μέρα με την ημέρα γιγαντώνεται διεθνώς, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να εισακούσουν τη φωνή της επιστήμης και όχι τα συμφέροντα των πετρελαϊκών», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου.

Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση:

    Ακύρωση όλων των σχεδίων για εξορύξεις υδρογονανθράκων
    Εκπόνηση ΕΣΕΚ και μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που να συνάδουν με τις υποδείξεις της επιστήμης για συγκράτηση της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C

9/4/2019 20.20

>