Μπλόκο από το ΣτΕ στην εργολαβία-σκούπα του Άκτιο-Αμβρακία
Μεγαλώνουν οι καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση του έργου
Κολλάει προσωρινά ο διαγωνισμός για την εργολαβία-σκούπα του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΣτΕ έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η GD Infrastrutture και τώρα το έργο βαίνει σε δικαστικό κυκεώνα με άγνωστο το πόσο μπορεί να καθυστερήσει την διαγωνιστική διαδικασία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται το σκεπτικό της απόφασης το οποίο θα κρίνει την επόμενη κίνηση που θα είναι από το Υπουργείο Υποδομών. Δηλαδή αν θα δίνει τη δυνατότητα στον Φορέα Υλοποίησης να κρίνει την συμμετοχή εταιρειών ή θα είναι κάτι περισσότερο από αυτό.
Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν, αφορούν τη συμμετοχή στον διαγωνισμό εταιρειών που συμμετείχαν στην γνωστή υπόθεση του καρτέλ η οποία έχει διευθετηθεί από το 2017 με την πληρωμή προστίμων. Η τελική απόφαση του ΣτΕ πάντως θεωρείται σημαντικά καθώς μπορεί να επηρεάσει και άλλα έργα (όπως εκείνο του ΟΛΠ) μερικά εκ των οποίων είναι πολύ μεγάλα. Η GD Infrastrutture ήταν δεύτερη μειοδότρια στο διαγωνισμό για την εργολαβία-σκούπα, πίσω από την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ που έδωσε έκπτωση που φτάνει το 49,85%.
Να θυμίσουμε πως ήδη υπήρξε ένα πρώτο αποτέλεσμα από την προδικαστική προσφυγή στην ΑΕΠΠ η οποία συζητήθηκε στις 22 Νοεμβρίου και απερρίφθη. Η απορριπτική απόφαση της ΑΕΠΠ, ήταν σημαντικά δεδομένου του χαρακτήρα της προσφυγής που κινούνταν συνολικά εναντίον όλων των εταιρειών που είχαν κατηγορηθεί για την δημιουργία καρτέλ.
Το βέβαιο είναι ότι το έργο με όλα αυτά φαίνεται ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να ξεμπερδέψει και αν τελικά ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός είναι ακόμα περισσότερος τότε θα στενέψουν και τα περιθωρια για τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ που θα καλύψει το έργο μέχρι τα τέλη του 2022.
Το έργο έχει διάρκεια 30 μήνες και εφόσον δεν έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, παραδίδοντας ένα κλειστό αυτοκινητόδρομο με 2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας, μήκους 48,5χλμ που θα ξεκινάει συνδεόμενη με την Ιόνια Οδό από το νότιο άκρο της λίμνης Αμβρακίας και θα καταλήγει λίγο πριν την υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου-Πρέβεζας. Προτεραιότητα έχει δοθεί στο ανατολικό άκρο, την λεγόμενη Παράκαμψη Αμφιλοχίας, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την υπογραφή της σύμβασης.
Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ως έργο-phasing από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ ως έργο phasing (έργο-γέφυρα που χρηματοδοτείται από δύο συνεχόμενα ΕΣΠΑ).
Παράλληλα αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το πρώτο τμήμα 15χλμ από το Άκτιο μέχρι την πόλη της Βόνιτσας, που είναι ολοκληρωμένο και απομένει μόνο η σχετική "κορδέλα".
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Το ΣτΕ αναστέλλει τον διαγωνισμό Ακτιο – Αμβρακία
Νέα νομικά δεδομένα στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων αναμένεται να θέσει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με αυτήν, αναστέλλεται προγενέστερη απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), η οποία άναβε το πράσινο φως για την ανάθεση του έργου Ακτιο – Αμβρακία στην κοινοπραξία «Ακτωρ» – ΤΕΡΝΑ, η οποία είχε αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης.
Παράλληλα, αναστέλλεται και η σχετική εγκριτική πράξη του υπ. Υποδομών, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να μην μπορεί πλέον να προχωρήσει.
Σύμφωνα με νομικές πηγές, το ζήτημα θα κληθεί πλέον να επιλύσει ο υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, αφού λάβει και το σκεπτικό της σχετικής απόφασης, ώστε να είναι σαφείς και οι λόγοι της αναστολής. Το ζήτημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η προσφυγή που κατατέθηκε από τον δεύτερο μειοδότη του έργου, την ιταλική GD Infrastrutture, επικαλούνταν ως λόγους αναστολής, μεταξύ άλλων, το ότι οι «Ακτωρ» και ΤΕΡΝΑ ήταν από τις εταιρείες που συμμετείχαν σε πρακτικές στρέβλωσης του ανταγωνισμού και κακώς έγινε αποδεκτή η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.
Σημειώνει δε ότι δεν θα έπρεπε η συμμετοχή των εταιρειών στη διαδικασία διευθέτησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού να λειτουργεί σαν συγχωροχάρτι για τις εμπλεκόμενες εταιρείες, όπως έχει συμβεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση, δεδομένου ότι «δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο ενίσχυσης του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας τους ώστε να διασφαλιστεί η μη επανάληψη τέτοιων πρακτικών και στο μέλλον», σημειωνόταν χαρακτηριστικά.
Πηγές της αγοράς ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι πλέον δημιουργείται ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο, βάσει του οποίου εκτιμάται ότι είναι πιθανόν οι αναθέτουσες αρχές των έργων να καλούνται να ζητούν από τις εταιρείες που συμμετείχαν στη διαδικασία διευθέτησης της Επιτρ. Ανταγωνισμού επιπλέον στοιχεία για τα μέτρα αυτοκάθαρσης που έχουν λάβει, πέραν αυτής καθεαυτήν της συμμετοχής στην παραπάνω διαδικασία.
Βάσει του σχετικού νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, τέτοια μέτρα αφορούν την υιοθέτηση κανονισμών λειτουργίας που να αποτρέπουν την εμφάνιση ανάλογων φαινομένων στο μέλλον, τη δημιουργία στεγανών μεταξύ των εταιρειών, ώστε να αποφεύγονται συνεννοήσεις. Επίσης, καθοριστικός παράγοντας είναι και η απομάκρυνση των στελεχών που ενεπλάκησαν στο «καρτέλ» από τυχόν διοικητικές θέσεις.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των κατασκευών, ορισμένες εκ των εταιρειών έχουν ήδη συμμορφωθεί με τα παραπάνω, προβλέποντας τις σχετικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν απομακρύνει από το διοικητικό τους συμβούλιο εκείνους που πρωτοστάτησαν στο «καρτέλ» των εργολάβων, το οποίο έδρασε τα προηγούμενα χρόνια στα δημόσια έργα.
Ωστόσο, άλλες εταιρείες, και μάλιστα εκ των πλέον σημαντικών, δεν έχουν πράξει το ίδιο, με αποτέλεσμα να γεννάται αυτομάτως ζήτημα τόσο για τους διαγωνισμούς που ήδη έχουν μειοδοτήσει και βρίσκονται στο στάδιο της συμβασιοποίησης όσο και για εκείνους που τυχόν θα διεκδικήσουν στο μέλλον.
Ουσιαστικά, όποιος έχει έννομο συμφέρον θα μπορεί να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, η οποία, έχοντας υπόψη και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, δύσκολα θα μπορεί να κρίνει διαφορετικά. Από την άλλη πλευρά πάλι, η όλη «ευαισθησία» για το θέμα θα επαφίεται στην εκάστοτε αναθέτουσα αρχή και στο πόσο αυστηρή ή όχι επιθυμεί να είναι προς τις εταιρείες.
ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ- kathimerini.gr
19.40 20/2/2018