lefkada-news

Προσοχή:Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο στη Λευκάδα

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στη Λευκάδα σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

sssΑυτό γιατί μετά τον παρατεταμένο πρωτοφανή για τη Λευκάδα καύσωνα των τελευταίων ημερών, μπορεί η θερμοκρασία αύριο να πέφτει, αλλά θα ενισχυθούν οι άνεμοι(βορειοδυτικοί) που θα φτάσουν τα 4 Μποφώρ και την Κυριακή τα 5.

Πρόγνωση meteo.gr  (11.04μ.μ 11/8)

 

ss


Μπορεί σύμφωνα με τις προβλέψεις στη Λευκάδα, να μη ‘φτάσει’ η επιδείνωση του καιρού, για την οποία η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης (δείτε εδώ), η θάλασσα όμως, ιδιαίτερα στη Δυτική Λευκάδα θα είναι φουρτουνιασμένη και θα θέλει και αυτή ιδιαίτερη προσοχή.


lefkadanews24202

 

Χαρείτε την θάλασσα

Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές:
– Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρετε καλό κολύμπι.
Έχετε σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;
– Καλό είναι να κολυμπάτε με παρέα.
– Έχετε φάει; Περίμενε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσετε. Καλό είναι, όμως, να αποφεύγετε να μπαίνετε τελείως νηστικοί στο νερό.
– Έχετε πιει οινοπνευματώδη ποτά; Έχετε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός.
– Μην κάνετε βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού, ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
– Μην σπρώχνετε και μην βυθίζετε άλλους στη θάλασσα.
– Μην κολυμπάτε σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι επικίνδυνη.
– Μην κολυμπάτε όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
– Μην κολυμπάτε μόνος τη νύχτα και πάντα να έχετε οπτική επαφή με το σύντροφό σας κολυμβητή.
– Αν αισθάνεστε ρίγος ή ζαλάδα, φοβάστε ή κρυώνετε βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.
-Καθώς κολυμπάτε παρατηρείτε ότι σας παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεστε. Δείτε από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψτε το στόμα και τη μύτη σας από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθήστε, ΑΠΛΑ να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Παρατηρείτε μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.
– Αισθάνεστε κίνδυνο; Καλέστε βοήθεια.
– Κουραστήκατε κολυμπώντας; Μην σας πιάνει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίστε ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείτε.
– Έχετε πάθει ‘κράμπα’, Μη φοβηθείτε. Χαλαρώστε το μέρος του σώματος που ‘πιάστηκε’ και με αργές κινήσεις κολυμπήστε προς την ακτή.
– Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάτε πέρα απ’ αυτές.
– Μην κολυμπάτε στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.
– Αν υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; ΒΓΕΙΤΕ γρήγορα έξω από το νερό.
Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στη θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.
– Αν αντιληφθείτε κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρείτε ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξτε το κοντά του για να πιαστεί.
• Καλέστε για βοήθεια.
• Σε περίπτωση που πλησιάσετε το θύμα ή είστε ήδη κοντά του, ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ότι μπορεί να κινδυνέψετε και εσείς αν πιαστεί πάνω σας βίαια και απότομα.
Προσοχή Γονείς
Πρέπει να έχετε κατά νου τα παρακάτω για να διασκεδάζετε άφοβα στην παραλία
 -Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό.
– Μη θεωρείτε ότι μπρατσάκια, φουσκωτές κουλούρες και άλλα, υποκαθιστούν την υποχρέωσή σας να επιβλέπετε τα παιδιά σας.
– Διδάξτε τα παιδιά σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπούν μόνα τους.
– Να παίζεται μαζί με τα παιδιά σας στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθούν με το νερό.
– Αν Φοβάται το παιδί σας να μπει στο νερό; Μην το ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ!
– Χρησιμοποιήστε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης, αν τα παιδιά σας δεν ξέρουν καλό κολύμπι.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Δυτική Πελοπόπνησο.


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση11/8/2017 11.17μ.μ

lefkada-news

Comments

comments powered by Disqus
>