lefkada-news

Έτος ορόσημο για την ανακύκλωση να γίνει το 2019 για τη Λευκάδα

Ο σκουπιδότοπος δίπλα στη πόλη της Λευκάδας, που αποτελεί πηγή μόλυνσης κυρίως για τους κάτοικους της πόλης σε μια περιοχή όπου σε λίγο καιρό δε θα χωράνε άλλα απορρίμματα, φαίνεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το νησί το 2019.

Προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση του όγκου των απορριμμάτων κάτι που θα αποτελέσει την μερική αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος, θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι. Οι πολίτες, οι επισκέπτες και οι επιχειρήσεις του νησιού θα πρέπει να κάνουν την ανακύκλωση που υποστηρίζει ο Δήμος (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικά κ.ά πετάγονται στους μπλε κάδους), καθημερινό τρόπο ζωής.

 

c

 

Είναι υποχρέωση πια όλων να χρησιμοποιούν την ανακύκλωση, έτσι ώστε άμεσα να βοηθούν να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που παράγει το νησί. Αυτό άλλωστε εφαρμόζεται από τις πολιτισμένες κοινωνίες, και έτσι θα δοθεί λίγος χώρος στη παραθαλάσσια χωματερή, μέχρι να πραγματοποιηθεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή. Όταν δεν υπάρχουν στα σκουπίδια εύφλεκτα υλικά, όπως τα χαρτιά που ανακυκλώνονται, θα προστατευθεί κάπως ο σκουπιδότοπος, που παίρνει εύκολα φωτιά και οι καπνοί που βγαίνουν είναι δηλητηριώδεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι υποχρέωση μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για αυτή την υγειονομική βόμβα που βρίσκεται δίπλα μας, καθώς έχουμε και εμείς συμβάλει στο να δημιουργηθεί. Η Ανακύκλωση παντού και από όλους στη Λευκάδα το 2019 είναι απαραίτητο πια να γίνει τρόπος ζωής. Να βοηθήσουμε ως κοινωνία στην άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί, να γυρίσουμε σελίδα και να αφήσουμε στο παρελθόν τον τριτοκοσμικό τρόπο που διαχειρίζεται η πλειοψηφία τα οικιακά-επαγγελματικά της απορρίμματα.

 Ο Δήμος προκειμένου να ενισχύσει τα προγράμματα ανακύκλωσης θα μπορούσε να την προβάλει περισσότερο, ξεκινώντας από την επίσημη ιστοσελίδα του όπου δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Ο κανονισμός καθαριότητας στο site του Δήμου με αναγραφόμενη ημερομηνία το έτος 2013 αναφέρει πως μπορεί με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να θεσπιστούν κίνητρα και επιβραβεύσεις σε όσους συμβάλλουν με οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχία των προγραμμάτων ανακύκλωσης(σχολεία, οργανώσεις, πολίτες, γειτονιές, εταιρίες κλπ). Καιρός να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη παράγραφο, όπως και οτιδήποτε άλλο αναφέρει ο κανονισμός που είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Δείτε παρακάτω σχετικά με την ανακύκλωση αποσπάσματα από τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Λευκάδας.

 1a2a_1

3a_1

4a

5a6a7a_1

 

Δείτε όλο τον κανονισμό πατώντας εδώ 

3/1/2018 16.20

>